KOLEKTIVNI UGOVOR-SAOPĆENJE

Poštovan-e-i,

Dana 09.04.2018.godine, na poziv Ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, upriličeno je potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i odgoja, te Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu.

Tekst Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja usaglasili su Pregovarački tim Sindikata osnovnog obrazovanja i Pregovarački tim Ministarstva obrazovanja Srednjobosanskog kantona dana 15.03.2018.godine, te se o istom pozitivno odredile sindikalne podružnice i organi Sindikata (Upravni odbor i Skupština), kao i Vlada Srednjobosanskog kantona.

Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja potpisao je predsjednik reprezentativnog  Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona Pajić Muhamed, dok tekst Kolektivnog ugovora nije potpisan od strene Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama Kantona Središnja Bosna, zbog uskraćivanja rješenja o reprezentativnosti od strane nadležnog Ministarstva privrede u Vladi Srednjobosanskog kantona.

Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja potpisala je Nada Jukić u ime reprezentativnog Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola Kantona Središnja Bosna, dok tekst nije potpisan od strane reprezentativnog Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke, kulture i sporta Bosne i Hercegovine-Kantonalni odbor Srednjobosanskog kantona, zbog određenog nesporazuma u dijelu teksta tj. dodatnog zahtjeva.

Obzirom da prema Zakonu o radu, Kolektivni ugovor zaključuju reprezentativni sindikati a Nezavisni samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja u ovom trenutku jedini ima rješenje o reprezentativnosti za djelatnost osnovnog obrazovanja, te ne osporava legitimitet drugog Sindikata, tako da ne postoji zakonska prepreka za njegovu primjenu.

Ovom prilikom se Upravni odbor i Pregovarači tim Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona zahvaljuje svim svojim članovima na razumjevanju, strpljenju i podršci za uspješno okončanje ovih izuzetno teških pregovora.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *