INFORMACIJA SA SASTANKA ( N A P R E D O V A NJE )

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 07.12.2023.godine, u prostoriijama Mnistarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosaskog kantona, održan je radno-konsultativni sastanak predsjenika Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona Muhameda Pajića, predsjenice Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola Kantona Središnja Bosna Nade Jukić sa ministrom obrazovanja, nauke, mladih kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bjanom Domićem.

Tema sastanka bila je aktuelna problematika u oblasti obrazovanja.

Nakon razmjene informacija i diskusija, konstatovano je i zaključeno sljedeće:

  1. Postoji zastoj u implementaciji Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju statusa učitelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu koji je nastao zbog nepridržavanja Smjernica od strane Komisje koja je vršila uvid u dokumentaciju kod kandidata za zvanja u srednjim školama koje nastavu izvode na bosanskom jeziku. Predstavnici ovih škola odbijaju svoje učešće u radu zajedničke Komisije koja ima zadatak da izvrši uvid i reviziu svih kanditata iz svih osnovnih i srednjih škola koji su potencijalno stekli uvjete za zvanja, sa ciljem potpunog i ujednačenog pristupa pri bodovanju na osnovu Smjernica.
  2. Ministar će obaviti poseban razgovor sa predstavnicima ovih škola, kako bi se implementacija Pravilnika privela kraju, te zaslužnim kandidatima izdalo rješenje o zvanju.
  3. Zajednička Komisija za reviziju, imenovana od strane Ministarstva će održati sastanak i utvrditi modalitet budućeg rada u cilju okončanja implementacije.
  4. Budžet Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu je usvojen sa trenutnom osnovicom za plaću. U Federaciji Bosne i Hercegovine nije usvojen Budžet za 2024.godinu, tako da trenutno nije poznata visina osnovice za plaću u Federaciji Bosne i Hercegovine. Postoji mogućnost da se osnovica za plaću nakon provog kvartala naredne godine ponovo utvrdi u višem iznosu , što je stvar analize, procjene i dogovora.
  5. Istaknuto je da primjena Uredbe o prijemu radni odnos u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu izaziva ozbiljne probleme  u obrazovanju, te njenu primjenu i modalitet treba preispitati.
  6. Trenutno postoje sudske presude kojima se primjena Uredbe u sektoru obrazovanja odbacuje kao nezakonita.
  7. Ministar je upoznat sa određenim problematikom vezano za realizaciju prva na dopunu norme i zatražena je reakcija nadležnih institucija.

S poštovanjem, predsjednik Pajić Muhamed

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *