INFORMACIJA SA SASTANKA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 5.9.2024.godine, na zahtjev Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja a na poziv Ministra, održan je radno-konsulrativni sastanak.

Tema sastanak bila je „Aktuelna problematika u osnovnom i srednjem obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona na početku nove 2024/25 školske godine“.

Nakon izlaganja i diskusija svih prisutnih, konstatovano je i zaključeno sljedeće:

  1. Proces ocjenjivanja u prvom krugu će biti okončan tako što će nadležna Komisija ovih dana održati sastanak, te izvršiti reviziju kadidata za sticanje zvanja. Lista kandidata koji od strane Komisije budu stekli uvjete za sticanje zvanja će biti dostavljena Ministru na verifikaciju. Verifikovani kandidati će rješenje o zvanju dobiti do 5.oktobra-Svjetskog dana nastavnika.
  2. Drugi krug ocjenjivanja u prvom ciklusu je u toku i protiče bez značajnijih problema.
  3. Ministarstvo obrazovanja, nauke,mladih ,kulture i sporta će u saranji sa Sindikatima i direktorima škola organizirati dodatni vid edukacije kako bi proces ocjenjivanja u novom krugu bio više unaprijeđen i efikasan.
  4. Ministar će u narednim danima verificirati Pravilnik o priznanjima i nagradama za posebna postignuća,zalaganja, doprinos i uspjeh zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona koji je prethodno usaglasila Radna grupa.
  5. Ministarstvo obrazovanja će donijeti Pravilnik o disciplinskom postupku koji će biti primjenjen u svim osnovnim i srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu, kako bi prestala zloupotreba internih pravilnika po školama. Radni materijal ovog pravilnika je već razmatran.
  6. Sve škole su obavezne provesti sistematski pregled zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u skladu sa Pravilnikom i za to ne postoje nikakve materijalne niti formano-pravne prepreke.
  • Odluka o raspisivanju konkursa za prijem na upraženjena radna mjesta u osnovnim i srednjim školama će biti donesena na narednoj sjednici Vlade.
  • Prihvaćene su inicijative da se povede konstruktivna raprava i predlože konstukrivna riješenja za izradu kakata kojim će se :
  • Zaštiti moralni, stučni i fizički integritet prosvjetnih radnika u kontekstu sve većeg pritiska i prijetnji kojima su izloženi od raznih pojedinaca i grupa u društvu.
  • Utvrditi kodeks ponašanja svih faktora koji učestvuju u obrazovnom procesu u cilju vraćanja digniteta profesiji i stvaranje veće discipline, odgovoenosti i efikasnosti u obrazovnom procesu.
  • Ministarsto obrazovanja, nauke, mladih ,kulture i sporta Srednjobosanskog kantona je provelo proceduru javne nabavke udžbenika za osnovne škole. Sve škole će sa malim zakašnjenjem dobiti dopunu postojećih udžbenika, tako da će biti dovoljno da svi učenici dobiju besplatne udžbenika na korištenje.
  • Sve obaveze koje Ministarstvo eventualno  ima iz prethodnog perioda prema školama ili pojednicima će biti izvšene.

S poštovanjem, predsjednik Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *