SAOPĆENJE

Poštovani,

Dana 05.02.2019.godine, u Travniku održan je nastavak Konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj je izvršen izbor delegata u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon okončanja sjednice, te kratke pauze na kojoj su otišli predstavnici medija, predsjedavajući je zakazao vanrednu sjednicu Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda „Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK“

Bez puno diskusija zastupnici su velikom većinom izglasali „Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama u organima vlasti Srednjobosanskog kantona“, te zadužili Administrativnu komisiju da to finalizira.

Ishod glasanja je pokazao da postoji ogromno jedinstvo među zastupnicima kada su u pitanju njigovi interesi. Naime, od 30 zastupnika koliko broji Skupština Srednjobosanskog kantona, samo je 5 zastupnika glasalo protiv, 1 je bio suzdržan a par zastupnika odsutno, dok su svi ostali glasali za „Izmjene i dopune zakona o plaćama u organima vlasti Srednjobosanskog kantona“ i time sebi znatno povećali primanja.

Šta znači pomenuta izmjena?

Prema do tada važećem zakonu svaki profesionalni zastupnik je imao startnu plaću od 1 880 KM na koji je još dobivao paušal u visini 540 KM što ukupno iznosi 2 420 KM.

Izmjenom ovog zakona svaki profesionalni zastupnik će imati plaću od 1 880 KM i paušal u visini 810 u blažoj vatijanti ili 1080 KM u očekivanoj varijanti, što ukupno iznosi 2690 KM     odnosno 2960 KM.

Visina paušala zastupnika premašuje plaće nnastavnika,profesora,policajaca, državnih službenika kao i prosjek Kantona što je izuzetno ponižavajuće i demotivirajuće.

Povećanje paušala iznosi 50% odnosno 100% a ukupno povećanje primanja će biti 11% odnosno 21%.

Sjednice Skupštine se odžavaju povremeno (oko 5-6 puta godišnje) a pomenuti zastupnici nemaju ni mjesto svog rada, niti radno vrijeme niti definisane poslove, pa je samim tim njihov profesionalizam besmislen a primanja u ovolikom iznosu neopravdana i nezaslužena.

Prema monitoringu CCI u proteklom mandatnom periodu, Skupština SBK je održala ukupno 32 sjednice, koje su trajale ukupno 117 sati , što je ekvivalentno sa 15 radnih dana.

Prema ovom monitoringu svaki zastupnik je za 4 godine profesionalnog angažmana radio efikasno samo 15 dana i za tih 15 dana naplatio 116 160 KM, te topli obrok oko 7 600 KM, regres oko 7200 KM, te druge prinadležnosti, što iznosi više od 130 960 KM.

Ako znamo da Skupština broji 30 zastupnika od kojih je velika većina profesionalno angažirana u Skupštini onda njihov „(ne)rad“ godišnje građane Srednjobosanskog kantona košta više od 3 930 000 KM.

Uz dužno poštovanje određenog manjeg broja zastupnika, velika većina zastupnika nemaju primjetne profesionalne referense za svoje poslove, osim partijskog aktivizma koji ih je doveo u status zastupnika.

Sindikati koji zastupaju radnike koji plaću primaju iz Budžeta SBK su na vrijeme ukazivali na potrebu usklađivanja plaća svim zaposlenim u ustanovama i institucijama Kantona, sa troškovima života sa ciljem da se ne urušava i onako nizak standard zaposlenih ,ali Vlada nije imala sluha pri projekciji i usvajanju Budžeta za 2019.godinu.

Napominjemo da je Vlada donijela Uredbu kojom se reguliše naknada zaposlenim za prevoz na posao i s posla tako da su ta primanja umanjena.Na pregovorima sa sindikatima Vlada se obavezala da naknadu za prijevoz u 2019.godini neće umanjivati, što još nije ispoštovano.

Vlada u Srednjobosanskom kantonu je potpuno obesmislila pravosudni sistem činjenicom da ne želi realizirati pravomoćne i izvršne sudske presude, nego zaposlene ucjenjuje potpisivanjem ponižavajućih nagodbi kojima se presude obesmišljavaju.

Shodno navedenom, Vlada nije imala sluha ni za povećanje sredstava na ime dječjeg doplatka i porodiljskih naknada.

Iz ovog proizilazi da je Budžetom za 2019.godinu Vlada planirala povećanje primanja samo izabranim zastupnicima.

Amoralno je da zakonodavna vlast povećava sebi primanja u periodu kada je Srednjobosanski kanton pogođen poplavama i gdje je ugroženom stanovništvu neophodan svaki vid pomoći.

Kolika je socijalna neosjetljivost „narodnih zastupnika“ u Srednjobosanskom kantonu govore i sljedeće činjenice:

Određeni broj zastupnika iz prethodnog mandata, umjesto da se vrate na svoje poslove i nastave sa radom  prijavio je na tzv. „bijeli hljeb“ , te će narednu godinu primati visoku plaću a neće raditi ništa. Ovi „dokazani patrioti/domoljubi“ će tako lagodno živjeti kao paraziti na račun građana Srednjobosanskog kantona, kojima su u prethodnom mandatu „obećavali bolje sutra“ a sebi obezbjedili bolje danas.

U najbogatijem kantonu i kantonu sa najvećom prosječnom plaćom u Federaciji Bosne i Hercegovine  tj. Kantonu Sarajevo, Skupština kantona je potpuno ukinula paušalne naknade zasupnicima , dok u najsiromašnijem kantonu i kantonu  sa najnižom prosječnom plaćom tj.Srednjobosanskom paušalne naknade su povećavaju za 50% ili 100%.

S poštovanjem,

 

                                                                                                  Koordinacija sindikata budžetskih

                                                                                                  korisnika SBK/KSB

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *