INFORMACIJA SA SATANKA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 06.08.2019.godine, na poziv Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, održan je radni sastanak sa predsjednicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Srednjobosanskog kantona.

Satanku su prisustvovali:

Bojan Domić, ministar

Katarina Velte, sekretarica ministarstva

Muhamed Pajić, predsjednik NSSOOIO SBK

Goran Puletić, predsjednik NSUUOŠ KSB

Abdulah Serezlija, predsjednik KO SVOONK SBK

Nada Jukić, predsjednica NSDSŠ KSŠ

Na sastanku je razmatrana sljedeća pitanja:

  1. Primjna Uredbe o zapošljavanju u javnom sektoru na području Srednjobosanskog kantona
  2. Aktivnosti u vezi pregovora u vezi Kolektivnog ugovora za osnovno i Kolektivnog ugovora za sednje obrazovanje u Srednjobosanskom kantonu

Nakon diskusija usvojeni su sljedeći zaključci:

Obzirom da Uredba predviđa bodovanje kandidata prilikom prijema u radni odnos, neophodno bi bilo iste ujednačiti, kako bi se proces provodio na jedinstven način. Ministarstvo će školama dostaviti pisani akt kojim sa ciljem da se jedinstveni kriteriji ugrade u interne akte škola.

Obzirom da su Kriteriji i procedure prijema radnika, smanjenje norme i proglašenje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama jedinstveni dokument a proglašenje tehnološkog viška nije predmet Uredbe, neophodno je donijeti novi pravilnik kojim se uređuje procedura i kriteriji za proglašenje tehnološkog viška. Osnova ovog pravilnika će biti dosadašnji kriteriji o proglašenju tehološkog viška. Rad na ovom pravilniku će biti nakon okončanja pregovora vezanih za kolektivnie ugovore.

Ministartvo i Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja su usaglasili i potpisali Principe za pregovore u vezi Kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje u Srednjobosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *