INFORMACIJA SA SASTANKA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 19.09.2022.godine, u prostorijama Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, održan je radno-konsultativni sastanak.

Sastanku su prisustvovali:

  • Tahir Lendo, premijer Vlade SBK
  • Bojan Domić, ministar obrazovanja, mladih,nauke, kulture i sporta SBK
  • Muhamed Pajić, predsjednik NSSOOIO SBK
  • Goran Pulteić, predsjednik NSUUOŠ KSB
  • Nada Jukić, predsjednica NSDSŠ KSB
  • Abdulah Serezlija predsjenik KO SSVONK SBK

Tema sastanka bila je aktuelna problematika u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Srednjobosanskog kantona, sa akcentom na kolektivne ugovore.

Na sastanku su razmotreni određeni mogući modeli finasijskog okvira za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja, koji bi se ugradili i kolektivne ugovore.

Učesnici su iznijeli različite prijedloge i mišljenja, te iskazali potrbu za dodatnim usaglašavanjem, što će se nastaviti u narednom periodu.

Obzirom da je Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja prestao da važi, predsjednici Sindikata osnovnih škola su iskazali potrebu da se pregovori intenziviraju ,te po mogućnosti Kolektivni ugovor zaključi do 5.10.2022.godine.

Konstatovano je da rad na implementaciji Pravilnika o ocjenjivanju , napredovanju i sticanju statusa učitelja, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama intenzivno teče, te da se ta aktivnost mora završiti striktno u skladu sa Pravilnikom i donesenim smjernicama ,na javan i krajnje transarentan način, što će omogućiti da nabolji i najzaslužniji otvare mogućnost sticanja zvanja.

U realizaciji tog cilja, sastanku je prisustvovao i Ivica Augustinović u svojstvu predsjenika Komisije za izradu i implementaciju Pravilnika.

Saradnja i pregovori po svim pitanjima će se nastaviti u narednim danima.

S poštovanjem,

                                                                                                       PREDSJEDNIK

                                                                                                         Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *