SAOPĆENJE

Sjednicu je otvorila Azra Memija, dopredsjenica Upravnog odbora Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona, te uz pozdrav i čestitke govorila o težini i značaju nastavničkog poziva, kao važnosti i ulozi prosvjetnih radnika u društvu.

O 5. oktobru-Svjetskom danu nastavnika, njegovom utvrđivanju od strane UNESCO, te potrebi njegovog obilježavanja govorio je Sušić Samir, član Upravnog odbora.

Bašić Edin, član Upravnog odbora, govorio je o načunu sindikalnog organiziranja djelovanja kroz istorijat ,te činjenici da samo organizirani možemo ostvarivati svoja prava za koja se moramo sami izboriti.

Moderatori oficijelnog dijela programa Žaklina Ćehajić i Lejla Pružan su prisutne evocirali na niz prigodnih citata od velikih svjetskih mislilaca i uglednih javnih ličnosti, koji trebaju svima nama biti vodilja u obrazovnom radu i općenito u životu.

Članica Upravnog odbora, Arnela Šego je pročitala odlomak iz remek dijela Derviš i smrt, našeg velikog pisca Meše Selimovića, te nas njegovim riječima ponovo podsjetila na životnu borbu i sudbinu ljudi na ovim našim životnim prostorima.

O aktuelnostima u radno-pravnom i ekonomsko socijalnom statusu zaposlenih u osnovnim školama u Srednjobosanskom kantonu govorio je Muhamed Pajić, predsjenik Upravnog odbora, te istakao niz aktivnosti koje u fazi: relizacije, implemnatacije, prgovaranja, objavljivanja ili su okončane.

Posebno je naglasio aktivnost koje se odnose na:

  • Završnu implemantaciju Pravilnika o ocjenjivanju, napredovanju i sticanju statusa učitelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona
  • Pregovaranje u vezi Kolektivnog ugovora i potrebi njegovog zaključivanja
  • Objavu usaglašenih izmjena Nastavnog plana i programa za osnovne škole koje nastavu izvode na bosanskom jeziku
  • Realizacija pravomoćnih i izvršnih sudskih presuda

Nakon oficijelog pistupilo se svečanom dijelu sjednice, na kojem su dodjeljena određena priznanja i plakete.

Priznaje za postignute rezultate u afirmaciji sindikalnog pokreta, društvenog aktivizma i obrazovanja na području Srednjobosanskog kantona dobili su:

  1. Čehajić Žaklina-profesorica razredne nastave iz OŠ „Karaula“ Travnik
  2. Osmić Ismet-nastavnik biologije i hemije u OŠ „Voljevac“ Gornji Vakuf/Uskoplje
  3. Bašić Elvedina-nastavnica razredne nastave OŠ „Kiseljak 1“ Kiseljak

Na sjejdnici je odata zahvalnost dugogodišnjem sindikalnom povjereniku OŠ „Travnik“ Ibrahimu Osmnanagiću, koji kao sindikalni aktivista odlazi u zasluženu penziju.

Odlukom Upravnog odbora za počasne članove Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona proglašeni su:

  1. Hadžić Zuhdija, OŠ „Turbe“ Travnik
  2. Rizvanović Avdo (posthumno), OŠ „Vitez“ Vitez

U ime porodice prisutnima se obratio i zahvalio na sjećanju , poštovanju i priznanju Admir Rizvanović, sin rahmetli Avde.

U završnom dijelu sjednice, na zahtjev sindikalnog povjerenika, predstavnici SP OŠ „Turbe“ su dodjelili zahvalnice iprigodne poklone za svoje istaknute članove i aktiviste Edisu Kordu i Zlatu Muslimović.

Nakon zavšetka sjednice organizirana je zajednička večera i druženje uz orkestar Bernarda Pjanića.

Ovom prilikom Upravni odbor se zahvaljuje svim našim članovima i aktivistima koji su prisustvovali ovoj svečanosti i uveličali istu. Posebno se zahvaljuje SP OŠ „Dubravica“ Vitez na velikom odzivu.

S poštovanjem,                                                                                                                       PREDSJEDNIK

Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *