INFORMACIJA SA STAVOVIMA I ZAKLJUČCIMA (veza :  implemantacija Pravilnika o sistematskom pregledu zaposlenih u osnovnim i srenjim školama u Srednjobosanskom kantonu)

Poštovane koleginice i kolege,

Na 17. sjednici Upravnog odbora, održanoj 31.08.2024.godine, pod tačkom 4 razmatrano je „Primjena pravilnika o sistematskom pregledu zaposlenih u osnovnim i srenjim školama u Srednjobosanskom kantonu“.

Nakon opsežnih diskusija prihvaćene su informacije, zauteti stavovi i usvojeni zaključci:

Cilj Pravinika je da se preventivno i pravovremeno djeluje na očuvanje zravlja radnika, te blagovremeno otpočne liječenje eventualne bolesti, kako ista ne bi dobila na ekspanziji sa krajnje negativnim posljedicama.

Donošenje ovog Pravilnika je obaveza ugovornih strana koja prizilazi iz Kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje u Srednjobosanskom kantonu.

U cilju donošenja što kavalitetnijeg Pravilnika, prilagođenog mogućnostima tehničke i materijalne realizacije, Ministar obrazovanja, nauke, mladih ,kulture i sporta Srednjobosanskog kantona je imenovao Komisiju koju su činili predstavnici zainteresiranih i ugovrnih strana ( ministarstvo obrazovanja-sindikati obrazovanja-eminentni zdravstveni stučnjaci ) .

Radna grupa je usaglasila tekst Pravilnika , koji je verifikovan od strane Ministra obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona na koji je saglasnost dala Vlada, te je isti objavljen u „Sl.novinama SBK“.

Ovim činom Pravilnik iz sfere rasprave i komentara prelazi u fazu obavezne implementacije za koju su zaduženi rukovodioci škola tj.direktori.

Direktori škola su bili družni rapisati javni poziv za pružanje zdravstvenih usluga u skladu sa Pravilnikom,  te nakon odabira ponuda za vršenje navedenih zdravstvanih usluga zaključiti ugovor o ralizaciji.

Određeni broj direktora je to uradio na vrlo odgovoran, profesionalna način i na vrijeme (prije početka nove školske godine), te je sistematsk pregled završen ili je u toku.

Oređeni broj direktora nije uradio sistematski pregled nego je vršio sanitarni i time nastavio tradiciju formalizma, što je potpuno neprihvatljivo i zahtjeva sistematski pregled u skladu sa Pravilnikom.

Postoji i određeni broj direktora škola koji „čekaju uputstvo odozgo“ ne čineći ništa na implementaciji Pravilnika.

Direktori koji nisu izvršili svoju obavezu u skladu sa Pravilnikom, pokušavaju isti diskreditirati tako što na sjenicama Nastavničkih vijeća i sl. dezinformišu radnike, iskrivljujući činjenice na sljedeći način:

  • Osporava se pravni osnov za Pravilnik
  • Pravilnikom se može manipulisati tako da radnik dobije otkaz na poslu, te stoga nije poželjan
  • Nisu obezbjeđena srestva za primjenu
  • Nema uvjeta za implementaciju i sl.

U svemu tome nikada ne potenciraju svoju obavezu koju su trebali a nisu izvršili.

Istine radi podsjećamo na sljedeće:

  • Pravni osnov za Pravilnik-Zakon o radu,Zakon o osnovnoj školi i Kolektivni ugovor (čak i prosječno obrazovan čovjek će ovo shvatiti i razumijeti)
  • U okviru Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona postoji sekretar koji je pravnik, te svi akti iz Ministarstva odlaze od njega u daljnju proceduru
  • U okviru Vlade postoji Ured za zakonodavstvo koji ocjenjuje utemeljenost zakona i akata koji se upućuju prema Vladi
  • Sama Vlada daje saglasnost na određene akte i usvaja uredbe, zakone i sl. Davanjem saglasnosti na Pravilnik, Vlada se obavezala za obezbjeđivanje sredstava za njegovu primjenu

I na kraju, da li su neki akti pravno utemeljeni konačno utvrđuje nasležni sud a ne izvršna vlast ili pojedinci.

Na osnovu prethodnih informacija i stavova, Upravni odbor je usvojio sljedeće zaključke:

  1. Pozivaju se direktori škola koji iz bilo kojih razloga, nisu proveli proceduru i izvršili sistematski pregled radnika u skladu sa Pravilnikom, da to učine hitno kako bi preduprijedili negativne posljedice za radnike ali i sebe lično.
  2. Protiv svih direktora škola, kao odgovornih lica , koji u skorije vrijeme na provedu proceduru i zključe ugovor o sistematskom pregledu sa nadležnom zdravstvenom ustanovom u skladu sa Pravilnikom, će u saradnji sa advokatom i sindikalnim povjerenikom, biti podignuta krivična prijava kod nadležnog tužilaštva zbog nesprovođenja pravnih akata tj. nesavjesnog rada i zbog ugrožavanja zravlja i života radnika.
  3. Upravni odbor se zahvaljuje svim direktorima škola koji su na vrijeme,odgovorno i stručno proveli proceduru primjene Pravilnika, te na taj način radnici na vrijeme obavili sistematski pregled.

S poštovanjem, 

PREDSJEDNIK; Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *