P R E D M E T : INFORMACIJA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 05.01.2018.godine, posredstvom advokta, dobili smo informaciju da je Općinski sud u Travniku po hitnom postupku, donio presudu po tužbi Vlade Srednjobosanskog kantona protiv Koordinacije sindikta obrazovanja SBK/KSB u vezi organizacije štrajka zakazanog za 18.12.2017.godine.

Odluka je negativna za Koordinaciju sindikata, te se istom zabranjuje organizacija  i vođenje štrajka.

Poučeni iskustvom iz prethodnog perioda, Sindikati su imali određenu rezervu da će presuda ići u ovom smjeru ali su vjerovali da ipak postoji oređena doza pravde i pravičnosti na koju se mogu osloniti građani.

Uvjereni smo da smo ispoštovali sve zakonske pretpostavke za organizaciju štajka, te da smo štrajk organizovali u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima za razliku od tužitelja, te ćemo u žalbenom postupku nastojati to dokazati.

Slobodnim i proizvoljnim tumačejem zakonskih odredbi od strane Suda, kao i selektivim prihvatanjem dokaza, svaki predmet se može dizajnirati, kako bi se izrekla ciljana presuda.

Ova presuda neće obeshrabriti Sindikate da se bore za prava zaposlenih u obrazovanju, naprotiv učvrstit će spoznaju o potrebi zajedništva, solidarnosti i aktivizma.

Sindikati svoj rad i aktivnost zasnivaju na pravdi, zakonitosti, moralnim načelima i solidarnosti na bazi znanja i entuzijazma u cilju staranja pravednog i humanog društva, dok Vlada koristi institucje i poluge države kako bi radnike ponizila, zastrašila i izbacila na marginu društva, te od istih stvorila bezličnu masu potpuno ovisnu od vlasti.

Zaposleni u obrazovanju na taj ponižavajući status nikada neće pristati.

S poštovanjem,

Napomena:

Tekst presude i žalba naknadno će biti dostavljena podružnicama.

Koordinacioni odbor:

Muhamed Pajić

Goran Puletić

Abdulah Serezlija

Nada Jukić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *