P  R  E  D  M  E  T  :  INFORMACIJA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 22.02.2017.godine, na poziv Ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, održan je radni sastanak predstavnika Ministarstva i Sindikata osnovnog obrazovanja, sa ciljem da se pokuša dodatno usaglasiti tekst Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja.

Razgovaralo se o revidiranom tekstu Kolektivnog ugovora dostavljenog Sindikatu od strane Ministarstva i primjedbama koje je Sindikat dostavio u pismenoj formi Ministarstvu.

U nekim odredbama, koje se tiču radno-pravnog statusa postignuta je načelna saglasnost.

Polazeći od zaključaka sa zajedničke Skupštine sindikata obrazovanja, održane 03.02.2017.godine u Vitezu, strane nisu saglasne o pojedinim ključnim elementima Kolektivnog ugovora:

  • Otežani uvjeti rada
  • Dorade previlnika o praćenju, ocjenjivanju i naperdovanju
  • Prekovremenom radu
  • Poziciji sindikata
  • Plaće za vrijeme štrajka
  • Trajanja kolektivnog ugovora i sl.

Razgovori će bit nastvaljeni u narednom periodu, o čemu će biti zvanična informacija.

Vlada nastoji uskratiti prava zaposlenih, izbjeći svaku vrstu pravne obaveze, eliminisati Sindikat od uticaja na radno-pravni i ekonomsko-socijani status, te zaposlene dovesti u potpunu ovisnost od Vlade i time stvoriti preplašenu, ucjenjenu i potpuno ovisnu grupaciju ljudi koji rade u obrazovanju. Zbog navedenog se vrši presija na Sindikat i zbog toga toliko traje opstukcija vezena za Kolekrivni ugovor.

Bez cjelovitog rješenja kolektivnog ugovora, nikakav dogovor neće važiti.

Molim članove Sindikata, da prihvaćaju samo direktne i zvanične informacije Sindikata a ne posredne, poluinformacije ili dezinformacije koje se ciljano puštaju da bi se stvorila zbrka i podizale nepotrebne tenzije. Zvanične informacije se nalaze na stranici i javno su dostupne.

S poštovanjem, PREDSJEDNIK

Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *