INFORMACIJA SA SASTANKA

Poštovane koleginice i kolege,

 

Dana 07.05.2018.godine, na poziv ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, održan je konsultativni sastanak predstavnika Ministartva obrazovanja SBK i Sindikata osnovnih i srednjih škola SBK, na temu Pedagoški standardi.

U ime Ministarstva sastanku su prisustvovali: Katica Čerkez-ministrica, Zoran Matošević-pomoćnik ministra, Katarina Velte-sekretarica, Refija Kulašin i Franjo Ljubas-insperkori i predstavnici Odjela za finansije ministarstva.

U ime Sindikata sastanku su prisustvovali: Muhamed Pajić-predsjednik NSSOOIO SBK, Nada Jukić-predsjednica NSDSŠ KSB i Abdulah Serezlija-predsjednik SSVOONK  KO SBK.

Sastanak je organiziran sa ciljem da se pronađe rješenje za amortizaciju manjka upisa učenika u škole, sa akcentom na upis u I razred srednjih škola.

Istaknuto je da broj učenika koji završavaju osnovnu školu na području Srednjobosanskog kantona u toku 2017/18 šk. godine iznosi oko 940, što je oko 40% od broja koji su završavali prethodne godine. Ova činjenica će bez sumnje dovesti do nastanka tehnološkog viška i gubitka dijela nastavne norme kog znatnog broja nastavnika koji rade u srednjim školama.

Ministrica je istakla da je prvobitna namjera bila de se izmjenama Pedagoških standarda pokuša ovaj problem dijelom  premostiti i ublažiti ,te iznijela neke moguće varijante.

Nakon diskusija usaglašeno je mišljenje da se ne ide u izmjene Pedagoških standarda, nego da Ministarstvo predloži određene privremene mjere Vladi, kako bi se problem upisa ublažio. Neke od mogućih mjera su i sljedeće:

  • Ograničiti upis određenih zanimanja u srednje škole

  • Limitirati broj učenika u odjeljenju

  • Nastavnicima i profesorima koji ostanu bez norme, omogućiti status asistenta u nastavi i sl.

O svim mjerema će se u narednom periodu intenzivno razgovarati, te će se organizirati sastanak sa direktorima srednjih a nakon toga i osnovnih škola, sa ciljem da se dobije jasna slika upisa učenika u narednoj školskoj godini.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

 

Muhamed Pajić

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *