STAVOVI I ZAKLJUČCI

 1. Zakoni o školstvu  i Nastavni planovi i programi su temeljni dokumenti na kojima počiva obrazovni sistem u svakoj organiziranoj i uređenoj državi. 
 2. Nastavnim planom i programom se afirmišu ekonimske prednosti i potrencijali zemlje (regije), kulturno i duhovno nasljeđe, društvene i moralne vrijednosti, te patriotizan i kosmopolitizam.
 3. Iz gore navedenog, donošenje Nastavnog plana i programa je odgovoran proces i iziskuje temeljne naučne analize, angažman instituta, univreziteta, škola, kao i svih aktera obrazovnog procesa.
 4. Rezultati primjene Nastavnih planova i programa vidljivi su nakon dužeg vremena a efekti  primjene  digoročni.
 5. Izmjena Nastavnog plana i programa za devetogodišnje osnovne škole koje nastavu izvode na bosanskom jeziku je izvršena bez bilo kakvih konsultacija ili raprave sa isključivim ciljem zadovoljenja određenih parcijalnih interesa pojedinaca, te su kao takve neprihvatljive i drštveno štetne.
 6. Izmjene nastavnog plana i programa su postavljene tako da potpuno otvaraju vrata raznim profilima stručne spreme da uđu u nastavni proces (inžinjeri, ekonomisti…) i tako zauzmu mjesto istinskim prosvjetnim radnicima koji su se namjenski školovali za tu profesiju (učitelji, nastavnici, profesori…). 
 7. Ove izmjene su postavljene  jako široko, što otvara mogućnost raznih manipulacija kada su u pitanju stručna zvanja i njihov prijem na određene poslove u školi.
 8. Otvaranje mogućnosti da se raznim profilima stručne spreme omogući da „polažu pedagošku grupu predmeta“ je ponižavajuće za nastavnike i profesore koji su se namjenski školovali za zanimanja prosvjetnih radnika
 9. Ovim izmjenama nastavog plana i programa za osnovne škole koje nastavu izvode na bosanskom jeziku se potpuno urušava obrazovni sistem u Srednjobosanskom kantonu, te obesmišljava častan poziv nastavnika i profesora.

Zaključci:

 

 • Izmjene nastavnog plana i programa za osnovne škole koje nastavu izvode na bosanskom jeziku u ovom tekstu su neprihvatlje i društveno štetne.
 • Zahtjevamo da se po ovom pitanju povede šira stručna rasprava uz prisustvo javnosti, te iznađu adkvatna rješenja kojim će se postojeće izmjene korigovati.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *