INFORMACIJE, MIŠLJENJA, PRIMJEDBE, PRIJEDLOZI, KONSTATACIJE, STAVOVI, ZAKLJUČCI I ODLUKE SA 17. SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA NSSOOIO SBK

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 31.08.2024. godine, u Travniku je održana je 17. sjednica Upravnog odbora Nezvisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona.

Sjednici je prisutvovala većina članova Upravnog odbora.

Pored članova Upravnog odbora sjednici je prisustvovao i Predsjenik Nadzornog odbora.

U okviru  predloženog, dopunjenog i usvojenog dnevnog reda, date su određene informacije, iznesena mišljenja, date primjedbe, izneseni prijedlozi, prihvaćene konstatacije, zauzeti stavovi, usvojeni zaključci i donesene odluke:

  1. Usvajanje zapisnika sa 16. sjednice Upravnog odbora Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Srednjobosanskog kantona

Zapisnik je sačinila Jasminka Mavrković, imenovani zapisničar Upravnog odbora, te je isti usvojen u predloženom tekstu.

  • Informacija u vezi pregovora sa Vladom Srednjobosanskog kantona po pitanju rebalansa Budžeta za 2024.godinu

U trenutku usvajanja Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu, nije bila utvrđena osnovica za plaće od strane Vlade Federacije, te je načelno prihvaćeno da će se rebalansom Budžeta SBK za 2024.godinu osnovica za plaće zaposlenih koji se finansiraju iz Budžeta Srednjobosanskog kantona uskladiti prema osnovici u Federaciji BiH.

Koordinacija sindikata koji zastupaju radnike koji plaću primaju iz Budžeta SBK je u više navrata urgentno tražila sastanak sa Vladom u vezi korekcije usnovice ali je Vlade te sastanke odrugovlačila i prolongirala.

Na prvom održanom sastanku usvojen je zaključak da će Vlada pripremiti rebalans Budžeta sa namjerom da planira osnovicu za plaće u visini koju je utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine tj. 425 KM.

Na drugom sastanku Pregovaračkih timova Vlade i Sindikata održanom 18.6.2024.godine , Vlada iskazala namjeru da rebalansom Budžeta za 2024.godinu osnovicu za plaće planira u visini od 410 KM, što je za Sindikate bilo neprihvatljivo.

Skupština SBK je dana 28.6.2024.godine velikom većinim glasova ( od 27 za i 3 protiv) usvojila rebalans Budžeta za 2024.godinu sa osnovicom od 410 KM.

Obzirom da rebalansom Budžeta za 2024.godinu nije utvrđena visina tražene i obećane osnovice od 425 KM, zaključeno je da Sindikat u koodinaciji sa drugim sindikatima, čiji članovi primaju plaću iz Budžeta SBK, prije projekcije Budžeta SBK za 2025.godinu, insistiraju na socijalnom dijalogu sa ciljem pozicioniranja više osnovice za plaću u narednoj godini.

  • Informacija u vezi okončanja prvog kruga ocjenjivanja učitelja, nastavnika, profesora i sručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama, te početak prvog ciklusa u drugom krugu

Upoznati smo sa činjenicom da je do zastoja u okončanju procesa došlo zbog odrđenih opstrukcija, te kandidati nisu imenovani u zvanja.

Obzirom da je u sudskom postupku otklonjen razlog opstukcije, proces je trebao biti okončan tako što je imenovana Komisija trebala izvršiti reviziju svih kandidata,  utvrditi konačnu listu, koju bi ministar trebao verificirati.

Da li zbog godišnjeg odmora ili nekih drugih razloga, u ovom trenutku taj posao nije  završen. O toku ili okončanju procesa (sticanja zvanja) Sindikat će na vrijeme obavjestiti svoje članove.

Proces ocjenjivanja u drugom krugu je protekao bez većih poteškoća.

Upravni odbor podržava aktivnosti Ministarstva u smislu implementacije Pravilnika i dat će svoj konstruktivan doprinos u provođenju ovih aktivnosti.

  • Primjena Pravilnika o sistematskom pregledu zaposlenih u osnovnom obrazovanju na području Srednjobosanskog kantona

Informacija po ovoj tačci dnevnog reda je posebno sačinjena i njena pisana forma je satavni dio ovog akta.

  • Saradnja Sindikata sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona u izradi i donošenju akata:
  • Pravilnik za posebna postignuća, zalaganja, doprinos i uspjeh zaposlenika u osnovnim i srenjim školama Srednjobosanskog kantona
  • Pravilnik o disciplinskom postupku u osnovnim i srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu
  • Dopuna kriterija u procedura za zbrinjavanje nastavnika koji ostaju bez dijela nastavne norme, proglašenja tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu
  • Izmjene i dopune Pedagoških standarda za osnovne škole u Srednjobosanskom kantonu

Sindikat je u saradnji i konsultacijama sa Ministarstvom a u skladu sa obavezema iz Kolektivnog ugovora inicirao izradu navedenih akata.

Pravilnik pod a je usaglašen i očekujemo njegovu verifikaciju i objavu od strane Ministarstva.

Akti pod b i c su u fazi radnog materijala i očekujemo nastavak na njigovom usaglašavanju.

Akt pod d će sačiniti Ministarstvo i bit će predmet rasprave i dorade.

  • Informacija u vezi formiranja ekonomsko-socijalnog vijeća Srednjobosanskog kantona

Vlada SBK je bez saglasnosti i znanja reprezentativnih sindikata, koji djeluju na području Srednjobosanskog kantona, imenovala članove Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Srednjobosanskog kantona. Naime, Ekonomsko-socijalno vijeće čine tri ravnopravna socijalna partnera koji su zakonom ovlašteni da vode socijlni dijalog, a to su: reprezentativni Sindikat SBK-Vlada SBK i reprezentativno Udruženje poslodavaca SBK. Pomenute tri grupacije autonomno i na paritetnoj osnovi delegiraju svoje članove u Ekonomsko-socijalno vijeće SBK. Obzirom da sa stanovišta Sindikata imenovani članovi u ime Sindikata nema ju legitimitet, Sindikati su tražili da se ovako Ekonomsko-socijalno vijeće dopuni sa još dva člana koje predlažu sektor obrazovanja jednog  i sektor držvnih službenika,policije i pravosuđa drugog. Na sastanku održanom 18.06.2024.godine Vlada je prihvatila prijedlog Sindikata za proširenje Ekonomsko-socijalnog vijeća. Prijedlog sindikata obrazovanja je da predstavnik u Ekonomsko-socijalnom vijeću iz grupacije obrazovanja bude Nada Jukić, te je isti dostavljen Vladi SBK.

  • Informacija u vezi obaveza po kupoprodajnom ugovoru

Informaciju je podnio predsjenik Upravnog odbora te između ostalog istakao:

  • Sindikat je ispunio sve obeveze prema prodavcu iz kupoprodajnog ugovora (isplaćena cjelokupna ugovorena suma u ugovoreno vrijeme)
  • Izvršena je dodatna popravka, čišćenje i moleraj objekta, te kupljne neophodne sitnije stvari i oprema
  • Prodavac je dostavio notarsko ovjerenu izjavu da su obaveze od strane kupca u potpunosti izvršene
  • Pokrenuta je procedura u općini Fojnica za obračun poreza koji je preduvjet za prenos vlasništva
  • Plaćanje poreza i prenos vlasništava tj. uknjiženje će obaviti advokat, najkasnije do kraja tekuće godine
  • Pravilnik o korištenju objekat u vlasništu Sindikata

Upravni odbor je usvojio Pravilnik o korištenju objekta u vlasništvu Sindikata, te će isti biti u primjeni od 01.01.2025.godine.

Pravilnik će biti dostavljen sindikalnim podružnicama i na stranicu sindikata  https://nssooiosbk.com.ba

  • Obilježavanje 5. oktobra-Svjetskog dana nastavnika

Upravni odbor je zaključio de se 5. oktobar-Svjetski dan nastavnika obilježi na prigodan i dostojanstven način.

Centralna manifestacija obilježavanja 5.oktobra-Svjetskog dana nastavnika održat će se 04.10.2024.godine u Donjem Vakufu.

Prihvaćen je okvirni program obilježavanja uz konstataciju da će nosioci aktivnosti na vrijeme biti imenovani.

  1. Tekuća pitanja
  1. Ramatranje inicijativa
  2. Prihvaćena je inicijativa SP OŠ „Vitez“ da se u narednom periodu kod obrazovnih ustanova i institucija otvori problem pozicije prosvjetnih radnika u društvu, u smislu zaštite stručnog, moralnog i fizičkog digniteta i ntegriteta u kontesatu stalnih pritisaka a često i napada  na prosvjetne radnike.
  3. Prihvaćena je inicijativa da se prema mnistarstvu delegira potreba za donošenjem određenog kodeksa tj. kućnog reda u školama
  4. Informacija i razmatranje akata iz podružnica
  5. Upravni odbor je upoznat sa zahtjevom sekretara SP OŠ „Kiseljak 2“ te konstatovao da je odgovor u skladu sa činjenično-pravnim stanjem.
  6. Upravni odbor je upoznat sa različitim odredbama kolektivnih ugovora kojim se utvrđuje pravo na dopunu norme u osonovnim i srednjim školama, uz konstataciju da kod osnovnih škola nema problema pri realizaciji tog prava, dok u srednjim školama se javljaju određeni problemi po tom pitanju.

Upravni odbor je upoznat sa kontinuiranim negativnim dešavanjima u OŠ „Jajce“ Kruščica, pratit će ovaj proces i dati podršku svojim članovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *