INFORMACIJA SA PREGOVORA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 20.02.2020.godine, u zgradi Vlade SBK/KSB u Travniku, održani su pregovori između Pregovaračkog tima sindikata osnovnog obrazovanja i Pregovaračkog tima Vlade.

Pregovarački tim sindikata osnovnog obrazovanja su činili:Muhamed Pajić i Goran Puletić-predsjednici, te članovi  Azra Memija, Tanja Nikolić, Jusuf Kurić i Miroslav Volić.

Pregovarački tim Vlade su činili:Tahir Lendo-premijer, Bojan Domić-ministar obrazovanja, Mirjana Plavčić-ministrica finansija, Anto Matić-ministar zdravstva i Zoran Marković-ministar pravosuđa i uprave.

Na dnevnom redu pregovora bio je Kolektivni ugovor za djelatmnost osnovnog obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu.

Ministar obrazovanja je informisao članove da su Pregovarački tim Sindikata i Pregovarački tim ministarstva obrazovanja nakon dugog pregovaranja u potpunosti usaglasili tekst Kolektivnog ugovora, te da se o istom treba odrediti i Pregovarački tim Vlade.

Predsjednik Vlade je iznio stav da je opravdan zahtjev Sindikata u smislu izjednačavanja osnovnog koeficijenta za plaće zaposlenih u osnovnoj i srednjoj školi, te da je usaglašeni Kolektivni ugovor prihvatljiv u svim odredbama osim korekcije koeficijenata.

Ovaj stav je pravdan činjenicom da je Budžet za 2020.godinu  donesen i u postojećem okviru ne postoje sredstva za korekciju. Umjesto korekcije ponuđena je neobavezujuća mogućnost da se nakon rebalansa budžeta u 6. mjesecu sagleda mogućnost korekcija koeficijenta za 0,10 a da se za narednu budžetsku godinu pokuša razmotriti eventualna daljnja korekcija.

Ovim stavom je praktično odbijena korekcija koeficijenata za nastavnike za 0,20 i stručne saradnike za 0,10.

Pregovarački tim sindikata je ponudio kompromisna rješenja da se korekcija izvrši sa odgođenom primjenom od 6. mjeseca za 0,10 a od naredne Budžetske godine za dodatnih 0,10.

U argumentaciji Sindikata je istaknuto da primjena Pravilnika o napredovanju i ocjenjivanju neće početi do kraja tekuće godine, te neće biti dodatnih izdvajanja za zvanja mentor i savjetnik, te da se u narednoj školskoj godini realno očekuje manjak u finansiranju zbog smanjenja broja odjeljenja nekih 20-30 zaposlenih što je realni iznos oko 0, 50 mil. KM, te bi se time nadoknadila sredstva neophodna za korekciju koeficijenata.

Stav Vlade na ovu argumentaciju je da će se ta sredstva usmjeriti za dodatno zapošljavanje u obrazovanju ( asistenti, defektolozi i sl.), što imlicira da će nastavno osoblje kao nosioci posla u školi svojim jeftinim radom finansirati dodatno zapošljavanje koj je vrlo upitno sa stanovišta potrebe, te odjeljenja formirana ispod svakog minimuma radi fiktivnog „očuvanja radnih mjesta“.

Polazeći od realnih činjenica i pretpostavki, Sindikat je napravio grubi proračun sredstva neophodnih za korekciju:

  1. Za korekciju koeficijenta za 0,10 potrebno je 50 KM mjesečno u bruto iznosu ili 600 KM na godišnjem nivou po osobi, što za 1400 zaposlenih u nastavnom procesu iznosi 840 000 KM na godišnjem nivou.
  2. Za korekciju koeficijenata za 0,20 potrebno je 100 KM mjesečno u bruto iznosu ili        1 200 KM na godišnjem nivou po osobi, što za 1400 zaposlenih u nastavnom procesu iznosi 1 680 000 KM na godišnjem nivou.
  3. Za kokrekciju koeficijenta za 0,30 što bi nastavnike i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola dovelo u isti položaj potrebana je 150 KM mjesečno u bruto iznosu ili    1 800 KM na godišnjem nivou po osobi, što za 1400 zaposlenih u nastavnom procesu iznosi 2 500 000 KM na godišnjem nivou.

Ako se uzme Budžet/Proračun za 2020.godinu u visini od 219 380 328 KM jasno je da su sredstva potrebna za korekciju koeficijenata 0,38%-1,15% od ukupnog Budžeta izdvojiva, uz dobru volju i namjeru.

Sastanak je završen bez postignutog dogovora.

Nakon sastanka Pregovarački tim je održao konsultativni sastanak, te konstatovao:

  1. Pregovarački tim Vlade na satanak nije došao da pregovara i nađe realno rješenje nego da saopšti svoj negativan stav tj. da ne prihvata korekciju koeficijenata.
  2. Činjenica da se konstatuje dizbalans u koeficijentma osnovnog i srednjeg obrazovanja a pri tome ne želi prtihvatiti argumentaciju i kompromisne prijedloge potvrđuje prethodni stav
  3. Materijalni status zaposlenih u osnovnom obrazovanju se neće suštinski promjeniti korekcijom koeficijenta za 0,10 ili 0,20 ali se ovakvim odbijanjem šalje jasna poruka zaposlenim u osnovnom obrazovanju da su oni manje važni i da njihov rad manje vrijedi od drugih, što će dovesti do nezadovoljstva i tihog bojkota sopstvenog rada i pada entuzijazma koji je uvjek krasio zaposlene u obrazovanju.
  4. Poniženje i nezadovoljstvo zaposlenih u osnovnom obrazovanju će u konačnici mnogo više nanijeti štete društvu nego što će Vlada „dobiti u Budžetu/Proračunu“, jer jedino zadovoljan radnik može  u potpunosti i kvalitetno obaviti svoj posao.
  5. Sindikati će nastaviti provoditi svoje redovne aktivnosti, bez obzira na status pregovaranja, a za konstukativan i iskren dijalog su uvijek otvoreni.

S poštovanjem,

 PREDSJEDNICI PREGOVARAČKOG TIMA

Muhamed Pajić Goran Puletić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *