SAOPĆENJE

Na inicijativu Obrazovne internacionale (EI) sa sjedištem u Bruxellesu, UNESCO je 1994.godine 5. oktobar proglasio Svjetskim danom nastavnika.

Povod ovog proglešenja je bio spomen na isti datum 1966.godine, kada je potpisana međunarodna Preporuka o statusu nastavnika u društvu.

Ovaj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja, nastavnika i profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih  za ukupan razvoj društva, te da se kao takav cijeni.

Cilj Svjetskog dana nastavnika je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralno da će isti i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija, te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući nastavnike iz poluanonimnosti odnosno margine društva, te dati im važnost koju zaslužuju.

Ovo je prilika da se istakne važnost rada svih učitelja,nastavnika i profesora i njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. 

Obrazovanje je primarna duštvena djelatnost, te  u organiziranim, uređenim zemljama ima poseban društveni status.

Naime, od temeljnih postavki obrazovanja i njegovog kvaliteta zavisi u kakvom ćemo to društvu živjeti, koje su naše stučne i moralne vrijednosti, šta su naši ideali i ciljevi ,te ko su nama uzori i autoriteti.

Jednostavno kazano, od kvaliteta obrazovanja zavisi kakvi smo mi ljudi i u kom pravci i cilju će se razvijati naše društvo.

Stoga, obrazovanje se ne smije tretirati kao potrošnja nego kao investicija.

Invesirati u brazovanje znači investirati u čovjeka i njegovu budćnost, jer je to najsigurnija investicija koja će dugoročno donijeti društveni boljitak svima.

Na žalost, u Bosni i Hercegovini obrazovanje je daleko od onog što bi trebalo biti, opterećeno svim objektivnim problemima koju pritišću društvo ali onim subjektivnim.

  • Zbog složenosti političkih odnosa i ustavnih odredbi, obrazovanje je u ovako maloj zemlji usitnjeno, razuđeno i ne daje perspektivu za stvaranje homogenog društva, zasnovanog na univerzalnim , stručnim i moralnim vrijednostima.
  • Temeljne historijske činjenice se različito a vrlo često i oprečno interpetiraju, stvarajući kod građana različitu percepciju i osjećaj prema sopstvenoj zemlji.
  • Nastavni planovi i programi nisu uskađeni sa Okvirnim zakonom o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, te su vrlo često kompatabilni sa nekim od drugih država, sa puno voluntarističkog pristupa u njihovom kreiranju, bez adekvatnog stučnog nadzora pri realizaciji.
  • Vlasti na svim nivoima koriste obrazovni sistem kao poligon za političke eksperimente i produkciju svojih pristalica, u cilju održavanja postojećeg stanja, zanemarujući pri tom naučni temelj, stučnost i potrebu za općim dobrom.
  • Dozvoljena je hiperprodukcija visokoškolskih ustanova koje su jedno vrijeme radile a da njihov rad nije bio ni zakonski uređen, niti su imale licencu od strene Agencije za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini. Kao posljedicu ovog organiziranog haosa u obrazovanju imamo suficit diploma i deficit znanja i morala.
  • Organizacija školskog sistema je razuđena, bez strateškog pristupa , izvan utvrđenih standarda i normi ,te je takav obrazovni sistem neracionalan i skup.
  • Ovako neracionalno obrazovanje troši sredstva na samoodržavanje bez mogućnosti za tenološko ulaganje u nastavna sredstva, učila, edukaciju i sl.
  • Umjesto da učitelji, nastavnici i profesori služe kao pozitivan primjer društva, kao moralni, stučni i situirani ljudi, koji se temeljno bave svijim poslom, isti su stavljeni na društvenu marginu, politički manipulirani, materjano osiromašeni i moralno poniženi.

Zbog svega navedenog javno želimo kazati:

„Vratimo dostojanstvo prosvjetnom radniku i ugled obrazovanju“

„Oslobodimo obrazovanje i prosvjetne radnike  od jefine poliktike i politikanstva, a vratimo im nauku i moral“

„Obrazovane nije potršnja, nego sigurna investicija u budućnost“

Za kraj:

Ovom prilikom, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima ,kao i osobama koje rade u obrazovnim ustanovama i institucijama, čestitamo 5. oktobar-Svjetski dan nastavnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *