INFORMACIJA SA SASTANKA

Poštovane koleginice i kolege,

Dana 27.08.2020.godine, na poziv Ministra obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, održan je radno-konsultazivni sastanak između Ministra i Predsjednika sindikata osnovih i srenjih škola Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija po pitanju početka nove školske godine, kao i ostala problematika u obrazovanju.

Nakon diskusija i razmjene mišljenja, konstatovano je i zaključeno sljedeće:

  • Redovna nastava u svim školama na području Srednjobosanskog kantona počet će u skladu sa Zakonom o snovnoj školi u SBK i Zakonom o srednjoj školi u SBK, tj. 07.09.2020.godine.
  • Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona će u saradnji sa epidemiološkim stručnjacima, u narednim danima usaglasiti sve epidemiološke mjere neophodne za početak nastave, te u vidu uputstva/instrukcije dostaviti u sve osnovne i srednje škole na postupanje.
  • Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona će u narednim danima sačiniti upustvo/instrukciju za poduzimanje tehničkih i aktivnosti u smislu organizacije redovne nastave u svim školama.
  • Formirane su Komisije za praćenje i tumačenje Kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje koje će biti predložene Vladi na verifikaciju.
  • Formirana je Radna grupa za izradu Previlnika o praćenju, ocjenjivanju i napredovanju nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama, te će ista rješenjem ministra početi sa radom.
  • Sindikati obrazovanja su podnijeli zahtjev Vladi Srednjobosanskog kantona i Ministarstvu obrazovanja za isplatu naknade za regres u 2020.godini.
  • Naredni sastanak u proširenom sastavu održat će se 03.09.2020.godine.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK

                                                                                                                   Muhamed Pajić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *