INFORMACIJE SA ZAKLJUČCIMA

Dana 30.08.2021.godine, na zahtjev Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, a na poziv Ministra obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, održan je radno-konsultativni sastanak.

Sastanku su prisustvovali:

  • Bojan Domić, ministar
  • Muhamed Pajić , predsjednik NSSOOIO SBK
  • Goran Puletić , predsjednik NSUUOŠ KSB
  • Abudulan Serezlija, predsjednik SVOONK SBK
  • Nada Jukić, predsjednica NSDSŠ KSB

Tema sastanka bila je akutelna problematika vezana za početak nove školske 2021./22. godine.

Nakon konstruktivnih diskusija i razmjene mišljena prihvaćeni su sljedeći 

ZAKLJUČCI:

  1. Konstatovano je da je došlo do propusta djelom od strane pojedinih škola, a dijelom pojedinih zaposlenih u Ministarstvu zaduženih za kontrolu i nadzor iz odjela za finansije, u primjeni Kolektivnih ugovora za osnovne i srednje škole po pitanju isplate regresa za godišnji odmor  i isplate plaće za vrijme godišnjeg odmora, te iste treba realizirati u skladi sa Kolektivnim ugovorima.

Ministar je naložio inspekcijski nadzor koji će sve propuste otkloniti i osigurati isplatu u skladu sa Kolektivnim ugovorima.

  1. Sindikati su iskazali potrebu da se otvori dijalog po pitanju realizacije pravomoćnih i izvršnih sudskih presuda iz prethodnog perioda. Dogovoreno je da se organizira sastanak na ovu temu na kome bi učestvovali predstavnici Sindikata, Ministarstva finansija, Ministarstva pravosuđa i uprave , te Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, a sa ciljem da se ovaj postupak okonča.
  2. Ministar je pripremio upute vezane za početak nove školske 2021./22. godine, koje će biti razmatrane od strane Kriznog štaba Srednjobosanskog kantona. Nakon verifikacije uputa, iste će biti dostavljene na postupanje u sve osnovne i srednje škole u Srednjobosanskom kantonu.
  3. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta Vlada Srednjobosanskog kantona je 28.06.2021.godine usvojila Zaključak po kome će svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama koji budu proglašeni tehnološkim viškom biti ponuđeno da rade u školama kao asistenti u nastavi pod istim finansijskim uvjetima pod kojim su do tada radili. 
  4. Ukoliko postoje određne nedoumice po pitanju primjene Kriterija o tehološkom višku i dopuni nastavne norme, zaintersirana i odgovorna strana (osoba koja je u postupku bodovanja i direktor)  mogu poslati upit za tumačenje Ministarstvu. Tumačenje će dati komisija koju će imenovati Ministar.
  5. Dogovoreno je da se nastavi sa aktivnostima po pitanju rada na Pravilniku o ocjenjivanju i napredovanju i prelasku u viši platni razred u osnovnim i srednjim školama, te njegovoj implementaciji.
  6. Komisija imenovana od strene Ministra za izradu Pravilnika o edukaciji nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama počet će sa radom u toku naredne sedmice.
  7. Učesnici sastanka preporučuju i pozivaju sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama da izvrše vakcinaciju što je prije moguće, u cilju zaštite sebe, porodice,svojih kolege i učenika.

 

Za MINISTARSTVO                                               Za SINDIKATE SNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Bojan Domić, ministar                                          Muhamed Pajić, predsjednik NSSOOIO SBK

 

                                                                                 Goran Puletić, predsjednik NSUUOŠ KSB

 

                                                                                 Abdulah Serezlija, predsjednik SSVOONK SBK

 

                                                                                 Nada Jukić, predsjednica NSDSŠ KSB

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *